دنیای دیجیتال امروز و خطرات نور آبی
در دنیای دیجیتال امروز نور آبی از منابع بسیاری ساطع میشود، ولی اکثر افراد از خطرات آن آگاه نیستند. نور آبی میتواند بدون آن که ما درک کنیم از منابع طبیعی یا تجهیزات ساخت بشر ساطع شود. در این مطلب با منابع نور آبی و خطرات آن آشنا میشویم تا بتوانیم در کنار انجام فعالیتهای روزمره، از چشمان خود نیز محافظت کنیم.
نور آبی چیست؟
نور مرئی از هفت رنگ اصلی تشکیل شده که همگی دارای امواج الکترومغناطیسی هستند. این امواج بر اساس رنگ نور دارای مقادیر متفاوتی از انرژی، و در نتیجه طول موجهای مختلفی هستند. طول موج بلندتر با انرژی کمتر، و طول موج کوتاهتر با انرژی بیشتری همراه است. نور آبی دارای کوتاهترین طول موج و در نتیجه بیشترین انرژی است و بیش از هر نور دیگری میتواند به پوست و چشمان ما آسیب برساند. این اشعه به طور طبیعی در نور خورشید وجود دارد، اما با تکنولوژیهای امروزه، ما در معرض منابع متعددی از نور آبی هستیم.
برخی منابع ساطع کننده نور آبی عبارتند از:
- لامپهای فلورسنت
- لامپها و تلویزیونهای الایدی (LED)
- مانیتور کامپیوتر
- تبلتها و نوتبوکهای الکترونیک
- گوشیهای هوشمند
- صفحات بازیهای دیجیتال
- خورشید
مضرات نور آبی برای سلامتی
مقادیر زیاد نور آبی میتواند باعث آفتاب سوختگی پوست و چشم، و در نهایت منجر به سرطان شود. چشم ما میتواند مانع جذب قسمت اعظم اشعه فرابنفش شود، ولی توانائی ممانعت از نور آبی را ندارد. نور آبی میتواند از عدسی و قرنیه چشم رد شده، به شبکیه و عصبهای حساس به نور برسد و به رنگدانههای لکه زرد چشم آسیب برساند. این آسیب منجر به بیماری تباهی لکه زرد میشود که یکی از عوامل نابینایی است.
تباهی لکه زرد معمولاً در افراد چهل سال به بالا دیده میشود، ولی متخصصان پیشبینی میکنند که با همهگیر شدن استفاده از تجهیزات الکترونیکی، درصد بیشتری از افراد، و در سنینی بسیار پائینتر به این عارضه دچار شوند. همچنین، قرار گرفتن در معرض تشعشع زیاد نور آبی میتواند منجر به آبسیاه و سایر بیماریهای تخریبکننده شبکیه شود.
خستگی چشم، درد گردن و پشت، سردرد و میگرن، تاری دید، خشکی و ناراحتی چشم، اشکال در تمرکز، و خطر ابتلا به سرطان، دیابت، بیماریهای قلبی، چاقی، و افسردگی بعضی دیگر از عوارض قرار گرفتن در معرض مقادیر زیاد نور آبی هستند.
فواید نور آبی
نور آبی لزوماً مضر نیست. بدن ما برای عملکرد درست و سالم ماندن به مقادیری از نور آبی نیاز دارد. مطالعات نشان میدهند که نورهای روشن هشیاری ما را افزایش میدهد و در روحیه، و همچنین تقویت حافظه تاثیر مثبت دارد. نور آبی نقش مهمی در تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن دارد و باعث میشود چرخه خواب و بیداری به طور طبیعی عمل کند. یکی از دلایلی که استفاده از دستگاههای الکترونیکی قبل از خواب باعث اختلال در خواب یا بیخوابی میشود همین مقادیر اضافی نور آبی دریافتی است.
نور آبی در دنیای امروز
- 33 درصد بزرگسالان روزانه بیش از 9 ساعت از یک وسیله الکترونیک استفاده میکنند.
- بعد از حدود دو ساعت زل زدن به صفحه ابزار الکترونیکی احساس خستگی چشم خواهید کرد.
- دو سوم نوجوانان 12 تا 15 ساله حداقل روزی دو ساعت تلویزیون تماشا میکنند یا از کامپیوتر استفاده میکنند.
- موارد ابتلا به تباهی لکه زرد از سال 2000 تا کنون 9% افزایش داشته است و انتظار میرود ظرف سی سال آینده دوبرابر شود. محققان معتقدند نور آبی ساطع از ابزار الکترونیکی و لامپها عامل این قضیه است.
این میزان قرار گرفتن در معرض نور آبی اثرات بسیار خطرناکی برای چشمان شما خواهد داشت، مگر آنکه برای محافظت از آنها دست به کار شوید.