پتوسیس(افتادگی پلک)، علل و درمان
پتوسیس(تئوسیس) به افتادگی پلک بالای یک چشم و یا هر دو چشم گفته میشود. افتادگی میتواند خفیف و به سختی قابل تشخیص باشد و یا آنقدر شدید باشد که کاملا مردمک را بپوشاند. پتوسیس میتواند در کودکان و بزرگسالان اتفاق بیفتد، اما معمولا بر اثر بالارفتن سن ایجاد میشود.
علائم افتادگی پلک
مشخصترین علامت پتوسیس پایین افتادگی پلک است. بسته به اینکه افتادگی چقدر شدید است، افراد دارای این عارضه دچار مشکلات بینایی میشوند. گاهی افراد سر خود را کج می کنند تا بتوانند از زیر پلک ببینند یا ابروهای خود را به طور مرتب بالا میبرند تا پلکهایشان بالا بروند.
میزان افتادگی در افراد مختلف متفاوت است. اگر فکر می کنید دچار افتادگی پلک شده اید، میتوانید یکی از عکس های اخیرتان را با عکسی از ده یا بیست سال پیش مقایسه کنید و تفاوت پوست پلک هایتان را ببینید.
پتوسیس میتواند شبیه به درماتوكالاز (dermatochalasis) گروهی از بیماری های بافت همبند که باعث می شوند پوست چین خورده شود، به نظر برسد. این بیماریها با تشکیل بافت الاستیک کمتر از حد معمول همراه هستند.
علل افتادگی پلک
پتوسیس می تواند مادرزادی باشد و در همان ابتدای تولد تشخیص داده شود و یا بر اثر بالا رفتن سن، جراحت و یا آثار ثانویهی جراحی آب مروارید و سایر جراحی های چشم در افراد به وجود بیاید.
این عارضه همچنین میتواند بر اثر مشکلات عضلات نگهدارندهی پلکها که لواتور یا عضلات بالابرنده نامیده میشوند، به وجود آید. گاهی آناتومی صورت افراد باعث ایجاد مشکلاتی در عضلات بالابرنده میشود.
تومورچشم، اختلالات عصبی و یا بیماری های سیستمیک مانند دیابت نیز از سایر علل افتادگی پلک هستند.
درمان افتادگی پلک
معمولا جراحی بهترین درمان برای افتادگی پلک است. جراحان معمولا عضلات نگهدارنده ی پلک را تنگ میکنند تا پلک ها را بالا ببرند و به بینایی بهتر و زیبایی بیشتر کمک کنند.
در موارد خیلی شدید که با ضعیف شدن عضلات بالابرنده همراه هستند، جراح پلک را به زیر ابرو پیوند می زند. با این کار عضلات پیشانی به جای عضلات بالابرنده کار می کنند و پلک ها را بالا میبرند.
خطرات احتمالی جراحی پلک
بعد از جراحی، اگرچه پلک ها بالا میروند اما ممکن است قرینه نباشند. در موارد نادری هم ممکن است پلک ها حرکت خود را از دست دهند.
برای انجام جراحی پلک انتخاب جراح از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا عملی که به خوبی انجام نشود میتواند به ظاهری غیرمطلوب و چشم های خشک ناشی از بسته نشدن کامل پلک ها منجر شود.
قبل از انجام عمل پلک از تعداد جراحی هایی که قبلا جراحتان انجام داده است، مطلع شوید و از ایشان بخواهید که عکس های قبل و بعد از عمل بیماران قبلی شان را به شما نشان دهند و اگر ممکن است اجازه دهند با یکی از بیماران در مورد تجربهای که داشته اند صحبت کنید.
افتادگی پلک در کودکان
کودکانی که با پتوسیس خفیف و یا شدید متولد می شوند، برای داشتن دید بهتر نیاز به جراحی پلک دارند. عدم درمان افتادگی پلک میتواند منجر به آمبلیوپی (کاهش بینایی در یک چشم) و بینایی ضعیف در تمام عمر شود.
همه ی کودکان دچار افتادگی پلک، حتی موارد خفیف باید پزشک مراقبت از چشم خود را سالی یک بار ملاقات کنند. با بزرگ شدن این کودکان، چشمهایشان تغییر شکل میدهند و گاهی ممکن است با بدترشدن افتادگی پلکها، مشکلات بینایی در آنها به وجود بیاید.
پلکهای افتاده و چشمان نیمه بسته معمولا با هم اشتباه گرفته میشوند، اما که این دو مورد کاملا با هم متفاوت هستند. پلک های افتاده علامتی از بیماری پنهان و جدی چشمی است در حالیکه چشمان نیمه بسته موروثی هستند و با هیچ عارضهی چشمی در ارتباط نیستند.
منبع